رهگیری روغن یا روانساز کمپرسور هوا برای اطمینان از کیفیت:
پیمانکاران سرویس و نگهداری، توزیع کنندگان، خرده فروشها و حتی فروشندگان عمده آنلاین همگی مسئولیت حفاظت خود و مشتری در برابر مشکلات احتمالی را با اطمینان از وجود سیستم رهگیری روغن کمپرسور هوا از تولید تا انتهای مصرف دارند. یک تولید یگانه از هر روانسازی میتواند دارای اسم های منحصری باشد شامل : شماره دسته یا بچ نامبر، بلند نامبر یا شماره مخلوط کردن، سریال نامبر و شماره lot.
شماره lot به گروهی از مواد که در یک روز ممکن است تولید شده باشند تخصیص مییابد و به لحاظ بزرگی بزرگتر از بچ یا دسته است. هر گروه از محصولات که در این گروه تولید یکسان قرار دارند وهمزمان تولید می شوند دارای یک شماره دسته یکسان هستند. اهمیت مدیریت شماره دسته ها زمانی مشخص میشود که شکایت یک مشتری یا تکنسین سرویس مطرح شود. بنابراین داشتن یک سیستم مدیریت شماره دسته ها در جای خود باعث صرفه جویی در وقت و هزینه رهگیری نگرانیها و شکایات میشود.
رهگیری روغن کمپرسور هوا در مرحله تولید
اکثر تولید کنندگان مواد مصرفی صنعت کمپرسور دارای گواهینامه ایزو یا استانداردهای درون سازمانی خودشان هستند. ایزو ۹۰۰۱ ۲۰۰۸، ثبت شناسه واحد محصول را برای موارد قابل پیگیری الزامی می داند. به این معنا که وضعیت محصول در هر مرحله به همراه شناسه واحد آن ثبت شود. شناسه واحد یک روانساز باید اجازه رهگیری از محصول نهایی تا اطلاعات ثبت شده مواد ورودی شامل تولید کنندگان مواد خام، نوع محتویات، نرخ ترکیبات و غیره را بدهد. تولیدکنندگان روانساز پیرو ایزو ۹۰۰۱ تمامی مراحل تولید محصول را با کنترل جدی پیگیری می کنند تا محصول یکپارچه باشد. استاندارد ها شامل موارد زیر است :
1-تست مواد خام:
از مواد افزودنی ۲۰ لیتری تا بشکه های ۲۰۸ لیتری مواد اولیه، طی استانداردهای کیفیت، قبل از استفاده تست میشوند.
2- کالیبراسیون تجهیزات:
مخازن مخلوط سازی، بردهای کنترلی، اندازه گیرها و گیج ها، پمپهای انتقال و خطوط بسته بندی همگی باید برای اطمینان از دقت دمای مخلوط، زمان تجهیزات، کنترل حجم مواد اولیه و تمیزی به طور منظم و درست کار کنند. سوابق کالیبراسیون باید مطابق استاندارد NISI کنترل شود و قابل رهگیری باشد.
3-مخلوط محصول:
مخازن باید تمیز باشند و بین هر دسته تولید بازرسی شوند. هر جز باید به مقدار، ترکیب و دمای مشخص طبق برگه مخلوط سازی اضافه شود.
هنگام پروسه اختلاط، یک دسته ی روانساز میتواند شامل یک ظرف ۲۰ لیتری تا هزاران بشکه شود. هرچه دسته کوچک تر باشد حساسیت میزان اختلاط هر یک از اجزا بیشتر می شود. برای مثال افزودنی آنتی فوم شاید در یک ظرف ۲۰ لیتری به مقدار چند میلی لیتر باشد.
4-تست سیال نهایی:
بعد از اتمام تولید هر دسته، کارشناسان آزمایشگاه محصول را برای اعتبار سنجی نسبت به حداقل استانداردها آنالیز میکنند( از پارامترهایی ساده مثل ویسکوزیته، دمای اشتعال، چگالی و عدد کلی اسید که میتواند در گواهی آنالیز عنوان شود تا پارامترهای پیچیده تری مثل نقطه ریزش، کیفیت ضد سایش و ضد اکسید)
5-رهگیری lot:
پس از تایید آزمایشگاه داخلی تولید کننده، میزان ۴ تا ۱۶ اونس از محصول نهایی به مدت دو یا سه سال از تاریخ تولید نگهداری می شود.
به هر دسته از محصول که فروخته میشود یک شماره اختصاص مییابد که روی بشکه ها و روی نمونه ثبت می شود. بنابراین در صورت بروز مشکل برای هر محصول میتوان از طریق شماره دسته آن، نمونه را پیدا کرد و آنالیز کرد. با استفاده از این شماره دسته اسناد تولیدکننده شامل : تاریخ تولید، اندازه دسته، نوع و ویسکوزیته محصول، اندازه دسته محصول اولیه، تست انجام شده روی دسته و تاریخ آن، نوع مواد اولیه تشکیل دهنده روغن و شماره دسته آنها، مشخص میشود.
مزایای قابل رهگیری بودن روغن کمپرسور هوا پس از تولید
زمانی که محصول تولید، بسته بندی و بارگیری شد باید سیستم ثبت مشخصهها کارش را آغاز کند. هر روانسازی مطمئناً دارای عمر محدودی است؛ بنابراین رهگیری آن نقش موثری در استخراج اطلاعات انبارداری و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی دارد. مزایا عبارتند از:
1- تشخیص پیشرفته محصول:
پارامترهای رهگیری خود به خود باعث دانستن اطلاعات بیشتر هر دسته علاوه بر اسم یا مدل روانساز میشود.
2-رهگیری عمر مفید:
اکثر روغن های کمپرسور عمر نگهداری انبار محدودی بین یک تا سه سال دارند. رهگیری باعث می شود اولویت استفاده از انبار مشخص شود و بنابراین دور ریز انبار به دلیل گذشتن تاریخ انقضا کاهش می یابد.
3-بازخوانی موثر محصول:
در موارد نادر و از شانس بد ممکن است مجبور شوید یک دسته محصول را بازخوانی کرده و پس بگیرید. در این صورت با اطمینان بالا می توانید محل هر محصول را پیدا کنید.
4-آنالیز تجارت بزرگتر:
رهگیری، دید بهتری از گردش انبار سالانه محصول، تعداد روزهای پر بودن محصول، عادات مدیریت قطعات و تغییرات دسته تولیدکننده به شما می دهد.
نقش توزیع کننده و پیمانکار خدمات
شکل یک تولیدکننده روغنی را نشان میدهد که سه دسته از روغن را تولید کرده و به مشتریان فروخته است که آنها نیز به مصرفکننده نهایی فروختند. از نگاه توزیعکننده همکاری با مشتری در رهگیری سه مورد مانع از بروز مشکلات میشود:
1- چه کسی چه دسته ای از محصول را دریافت میکند ؟
2- آیا روغن توسط سرویس کار ماهر روی دستگاه اجرا و استفاده می شود؟
3- محصولات کجا استفاده میشوند ؟
در سناریوی زیر مشتری عمده فروش آنلاین C (مصرف کننده نهایی 3) نگرانی هایی راجع به کیفیت روغن دارد و عنوان می کند که فورا پس از سرویس کردن کمپرسور روغن سیاه و ابری شده است. وقتی از او شماره دسته خواسته می شود، شماره 20-107 را اعلام میکند. بنابراین عمده فروش آنلاین C متوجه می شود که این محصول را به مصرفکننده نهایی ۳ نفروخته است و باید به دنبال تامین کننده دیگری باشد که به او فروخته است .
پیمانکاران خدمات معمولاً تعداد زیادی سطل ۲۰ لیتری شاید صدها سطل روغن هر بار خرید میکنند. با در نظر گرفتن متوسط مصرف سرویس سالیانه هر کمپرسور(یک یا دو سطل) ممکن است دهها کمپرسور را با یک شماره دسته روغن سرویس کرده باشد (حتی با فاصله زمانی زیاد) . اگر نگرانی از سمت مشتری اعلام شود اطلاع از وضعیت دیگر مشتریان ارزشمند می شود. علاوه بر این اگر فقط یک مشتری نگران باشد و دیگران مشکلی نداشته باشند نشان می دهد پارامترهای دیگری ممکن است در بروز مشکل دخیل باشد که باید بررسی شود. اگرچه خیلی رایج نیست ولی یک مقدار ۴ تا ۸ اونسی از روغن سرویس به عنوان نمونه تا پایان دوره سرویس توسط پیمانکار یا مصرف کننده نهایی نگهداری می شود. این نمونه باید با مدارک شامل : نام محصول، شناسه ملی تامین کننده، تاریخ استفاده روغن و مدل دستگاهی که از آن استفاده می کنند باشد. نمونه را باید در محلی نگه داشت که تجزیه و ترکیب آن با مواد دیگر اتفاق نیفتد.
آنالیز روغن
راهکارهای زیادی برای نمونه گیری از روغن جهت آنالیز وجود دارد. بعضی از آنها شامل مستندسازی تجهیز و نمونهها و آزمایشگاه روی شیشه نمونه و با شرایط نمونه گیری یکسان و مقایسه با محصول نمونه پایه میشود.
هنگام تغییر دادن روغنی سرویس بهترین راهکار برای آنالیز روغن نمونه گیری از روغن قدیمی است خصوصاً وقتی روغن قبلی ناشناخته باشد یا دستگاه جدید باشد. بعد از رسیدن دستگاه به دمای کاری و اطمینان از گردش روغن نیز یک نمونه گیری انجام شود. اگر نگرانی در رابطه با محتویات روغن باشد گزارش آنالیز روغن ممکن است محدودیت هایی داشته باشد. برای مثال اگر روغن ها هنگام تعویض با هم مخلوط شوند، علیرغم بالا بودن کیفیت هر یک در استفاده جداگانه این بار ممکن است کف سازی اتفاق بیفتد و این مورد در آنالیز جداگانه روغن قابل مشاهده نیست. با رهگیری مناسب حداقل با نمونه روغن جدید می توان عدم کف سازی آن را اعتبارسنجی کرد.
نقش مصرف کننده نهایی
رهگیری روغن برای مصرف کننده نهایی نیز فارغ از اینکه خودش سرویس کمپرسور را انجام دهد یا پیمانکاری برایشان انجام دهد، مهم است.
شکل یک پیمانکار سرویس ها را نشان میدهد که برای مصرف کننده نهایی ۳ روغن تامین و سرویس میکند. هنگامی که دستگاه در صبح سرد زمستانی شروع به کار میکند، مشکل قفل شدگی ایرند پیش میآید. مصرفکننده اعتقاد دارد که روغن قادر به گردش در دمای سرد نبوده و بنابراین تامین کننده را بازخواست میکند. با توجه به این ادعای آنها، هنگامی که شماری مشخصه روغن از آنها خواسته شد، باید کمال دقت را در ارائه شماره مربوط به کمپرسور مشکلدار به کار برند. اکثر مصرف کنندگان نهایی در شناخت روغن ها ماهر نیستند و انتظار دارند تأمین کننده محصول با کیفیت به آنها بدهد که جای سوال نداشته باشد. ایجاد یک سامانه رهگیری با شماره های مشخصه محصول و تجهیز، درخواست خدمات ثبت شدهای که قبلاً مستند شدهاند به همه طرف های معامله کمک میکند که اطلاعات دقیقی به هنگام بروز مشکل داشته باشند.